HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: KIT FERRARI 312 PB VAN SLOT.IT

In het rijtje van de slotrace kits nu de beurt aan de Ferrari 312 PB van Slot.it.
En eerlijk is eerlijk, ze waren eerste, Sloter kwam daarna pas uit met dit model.
Op zich is een (gedeeltelijke) kit niets nieuws voor Slot.it. Ook eerdere modellen waren al deels in kitvorm verkrijgbaar. Maar dit model is zeg maar het eerste complete zelfbouwmodel van dit merk. Op de body na dan, want die is in dit geval wel kant en klaar. De body komt op de foto's voldoende aan bod, die behoeven weinig toelichting. Een klassieke Ferrari a la Slot.it. Gewoon een prachtig, goed geproportioneerd en heerlijk gedetailleerd model.
Een en ander zit verpakt in een aantrekkelijke doos. Voor op de doos staan de 29 geleverde onderdelen al afgebeeld, zodat je direct weet wat je koopt. Als je de klep optilt kun je de body zien zitten.
Op de binnenzijde van de klep vind je tevens de tekeningen die de gebruikshandleiding vormen.
Echt alle onderdelen worden los geleverd, zelfs de inlays van de velgen moet je nog plaatsen. Voordeel van dit pakket is dat de onderdelen allemaal in de bijgeleverde showcase zitten.
Wel zo fijn. Zo kun je dit kostbare model na gebruik weer netjes opbergen en naast zijn mooie broertjes en zusjes uitstallen....!


AAN DE SLAG

Met toch wel een beetje positieve verwachting (we hebben het tenslotte over Slot.it...) beginnen we aan de bouw van het model. De tekeningen zijn duidelijk genoeg, daar zal het niet aan liggen.
Tijd om aan de slag te gaan. Het chassis bestaat uit het raamwerk, de losse motorsteun (sidewinder) en nog wat losse kleine deeltjes die je moet monteren. De dopjes die de vooras omhoog houden en twee "vleugeltjes" die naast de motor zitten. Deze kunnen dan verwijderd worden als je over wilt stappen naar een anglewinder opstelling (optioneel).
Hierna is het de beurt aan de velgen en banden. Achter lichtmetaal en voor kunststof. De losse inlays blijken zonder werkzaamheden perfect te passen en zitten dan stevig in de velg. Ze zullen er niet bij de eerste de beste uitvlieger uitvliegen... De banden passen ook prima op de velgen.
En het moet gezegd worden, ze zien er erg strak uit. Goed rond, geen giet/pers resten en de zijkanten zijn lekker afgerond. Wat dat betreft goede vooruitzichten voor een goed lopende slotcar. De slepers in het schoentje stoppen is een routineklus en dan ook zo gepiept.
Dan wordt het tijd voor het serieuze werk. Tijd voor montage van de aandrijving. Er worden kleine, afgeronde bronzen lagertjes bij deze auto geleverd. Uitkijken dat ze niet per ongeluk op de grond vallen, zeker niet als je in een achtertuin zit die voorzien is van klinkers... U begrijpt het al...
Maar goed, deze lagertjes worden in de daarvoor aangebrachte uitsparingen van de motormount geklikt en zitten daar vervolgens lekker vast op zijn plek. Handigste is om daarna ook alvast de motor op zijn plek te klikken. De draden kunnen aan beide zijden in het chassis vastgedrukt worden en lopen via een uitsparing onder de vooras naar het schoentje. Ook de motor komt trouwens lekker strak in het chassis vast te zitten. Extra vastzetten mag natuurlijk, maar zeker voor thuis is dat niet persé nodig. De pinion is trouwens al op de motor gemonteerd, wel zo fijn, niet iedereen heeft het juiste materiaal in huis om deze goed zelf te kunnen monteren.

MAATWERK
Hierna wordt de achteras voorzien van het (smalle) kroonwiel en in de lagers geschoven. Dan de as even goed uitrichten zodat hij aan beide zijden gelijk zit en het kroonwiel vastzetten (imbus sleuteltje wordt ook bijgeleverd trouwens). Omdat het kroonwiel zo smal is kun je bij een juiste afstelling na verloop van tijd de pinion eventueel bij forse slijtage nog een keer omdraaien voor hergebruik. Mits het kroonwiel wel nog goed bruikbaar is natuurlijk. Daarna kunnen de achterwielen gemonteerd en vastgezet worden. Overigens glijden alle onderdelen soepel in elkaar en vertonen geen enkele speling. Maatwerk om het zo maar te noemen. We missen hier eigenlijk alleen nog 1 of 2 afstelbusjes om de achteras om de horizontale speling te beperken en het kroonwiel op dezelfde plek te houden. Dit zou het verhaal helemaal compleet maken, maar zonder kan het ook en het kan desgewenst natuurlijk zelf nog gedaan worden.
Dan is het de beurt voor de vooras. Deze komt dus over de los gemonteerde nokjes te liggen die de as in de hoogte duwt. De (kleine) voorwielen worden vervolgens op de as gedrukt en niet vastgeschroefd. Goed aangeduwd zitten ze eigenlijk precies goed genoeg tegen het chassis, voor wat meer speling kun je ze al draaiend weer iets naar buiten trekken. Op deze manier heb je zowel horizontaal als vertikaal een heel klein beetje speling op de vooras. Zelfs zonder smeermiddelen draait de as prima rond. Ook hier goede vooruitzichten.
De auto weegt als hij helemaal compleet is trouwens slechts 66 gram.Tegenvaller...
Als we dan echter willen proberen of de tandwielen ook soepel draaien komt de eerste tegenvaller. Er zit bijna geen beweging in, de motor blijkt vast te zitten. Alsof het binnenwerk uit de ankers ligt. Nader bekeken zien we een vreemd plekje aan het kunststof uiteinde en het gaatje is ook niet helemaal rond meer. Dat deze nieuwe motor van Slot.it bij gebruik af en toe wel eens mankementen gaat vertonen hadden we inmiddels al links en rechts gelezen en gehoord.
Maar ongebruikt? Maar goed, dit zal ongetwijfeld een incident zijn, daar twijfelen we niet aan.
Hoe dan ook, een telefoontje richting Klaas B. zorgde er voor dat dit probleem zo verholpen was. De motor werd kosteloos vervangen door een andere. Maar goed dat wij wel wat gereedschap hebben om een pinion te vervangen.... We zijn trouwens benieuwd naar de prestaties van deze nieuwe standaardmotor van Slot.it. Verder draaide het schoentje overigens na montage nog wat stroef in het chassis, maar dat zal bij gebruik wel iets beter worden. Voordeel is dat er zo geen speling op zit. Tot slot nog even iets over de meegeleverde magneet. Daarvoor zijn standaard 3 posities beschikbaar. Net achter en voor de motor en bijna in het midden van de auto. Ruimte om te werken met lood is aanwezig. 


                                         Deze 312 PB als bureauachtergrond?
Klik hier...!

 

UNDER CONSTRUCTION
Normaal gesproken gaan we het ongeveer op deze plek hebben over het rijden met de auto.
Dit keer dus niet. In verband met de werkzaamheden bij onze nieuwe club ontbreekt het momenteel helaas aan tijd en mogelijkheden om de testmodellen ook op de baan aan de tand te voelen. Jammer, want de techniek beloofd veel goeds en we kijken er naar uit om met deze auto aan de slag te gaan!
We gaan het daarom met deze en de komende modellen die we in de tussentijd nog gaan bespreken ietsje anders doen. De in de tussentijd besproken auto's zullen straks allemaal op de nieuwe baan worden getest. De resultaten presenteren we dan allemaal tegelijk in een afzonderlijk testrapport. Inclusief rondetijden. Eigenlijk zoals vanouds. Zodat de prestaties van de auto's ook onderling vergeleken kunnen worden.
Daarna zullen de resultaten steeds weer in de betreffende artikels te vinden zijn uiteraard.
Want de toekomstige clubbaan zal tevens als testbaan gaan dienen voor racebaan.com.
Vanaf dat moment zullen we ook meer aandacht besteden aan alles wat met tuning te maken heeft. Met hopelijk bruikbare informatie voor zowel thuis- als clubracer.

       

CONCLUSIE

Slot.it heeft in onze ogen met deze kit een geweldig pakket neergezet. De auto laat zich op aangenaam eenvoudige wijze in elkaar zetten en afstellen. Als je er de tijd voor neemt kan er eigenlijk niets fout gaan en bouw je gevoelsmatig een kwalitatief hoogwaardige slotcar.
Dubbel plezier, één keer bij het bouwen  en daarna bij het rijden. Want dat dit model het straks naar zijn zin heeft op de racebaan is iets waar we van overtuigd zijn. Ongeacht of je de Ferrari met of zonder magneet wilt gaan gebruiken. Beide kan ook nog. De kit is volgens ons het geld zeker waard. Al met al een uitstekend product van Slot.it. Aan te bevelen voor zowel de thuisracer als clubracer. De eersten zullen mogelijk een wat tammere motor willen plaatsen en laatstgenoemden zullen er ongetwijfeld nog wat meer tijd in steken, maar dat is persoonlijk. De basis is in ieder geval al erg goed.
Wat dat betreft zijn we benieuwd naar het maatje dat Slot.it voor deze klassieke Ferrari gaan uitbrengen. Althans, daar mogen we toch wel van uitgaan zeker???!!
Voor de praktische resultaten dus graag nog even geduld.

Webtips

Importeur: O.U.I.C.K

Fabrikant: Slot.it 


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
6 augustus 2007 - Copyright racebaan.com