HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: FERRARI F40 KIT VAN SLOT.IT

 
Na lang wachten ligt hij dan eindelijk in de winkels. De eerste Ferrari F40 kit van Slot.it. Zolang het duurt, want hij is inmiddels al uitverkocht bij de fabrikant! Geen nood, de tweede uitvoering is binnenkort ook verkrijgbaar. Maar deze "test" uitvoering zal tzt wel weer verkrijgbaar zijn via de bekende veilingsites. Voor verzamelaarprijzen waarschijnlijk. Dus twijfel je erover of je deze wilt aanschaffen, zeker niet te lang wachten zolang het nog kan! Ik had tijdig gereserveerd en had geluk. Na de ervaring met de eerdere Ferrari 312 van Slot.it ging ik vrolijk aan de slag.
Al gauw bleek dat deze gedachte wat te optimistisch was helaas. En dat terwijl ik toch al de nodige slotcars in mijn handen heb gehad in de loop der jaren. Vandaar dit ingelaste verslagje.
Voor hen die deze slotcar ook aanschaffen of aangeschaft hebben, maar nog niet aan de slag zijn gegaan. Vreest niet, alles komt goed hoor. Ik zal hier een aantal zaken omschrijven waar ik tegenaan ben gelopen. Een goede volgorde scheelt al veel teleurstelling of gemopper.
Ik hoop dat ik hiermee in ieder geval nog een aantal kopers van dienst kan zijn.

AAN DE SLAG
Laten we beginnen bij het belangrijkste. Zoals ook al op de nieuwspagina stond vermeld heeft Slot.it na het uitbrengen van de auto via een persbericht laten weten dat er aan het interieur mogelijk een kleine aanpassing diende te gebeuren. Dit bleek (ietwat te laat) bij mijn exemplaar ook noodzakelijk. Doe jezelf dus een plezier en ga (eventueel na de body uitvoerig bekeken en bewonderd te hebben, want mooi is ie!) hiermee gelijk aan de slag. Voel dan even aan de binnenkant of het interieur, ter hoogte van de luchtinlaten in de zijkant, mogelijk beweegt als je er op drukt. Is dit het geval moet je het interieur heel goed aandrukken en vervolgens zo dicht mogelijk tegen de body vastlijmen. Dit met dikke/stevige lijm, bijvoorbeeld uit lijmpistool of twee componentenlijm. Op de nieuwspagina staat eventueel een afbeelding als voorbeeld.
Doe je dit niet komt het interieur ofwel direct f na ingebruikname al heel snel tegen de motor aan. Een juiste montage van de body (komen we nog op) en naar behoefte afstellen van de auto wordt dan een welhaast onmogelijke opgave, omdat alles dan klem komt te zitten. 

   
Door naar het volgende onderwerp, de bandjes. Bewaar de montage van de banden op de velgen tot het allerlaatste. Er moet nogal gestoeid worden tijdens de montage. Doe je dit niet heb je grote kans dat het ten koste gaat van de opdruk op de bandjes. Zonde en niet nodig.
 Het volgende punt van aandacht is de motorsteun. Hieraan zaten enkele gietrestjes, onder andere aan de schroefgaten, maar ook in de steun voor de motor. Controleer dat even voor je de motorhouder in het chassis schroeft. Als je deze zaken even bekijkt voordat je verder gaat heb je al een heleboel gewonnen en kun je vol goede moed beginnen met de opbouw van de auto.
Op het deksel van de doos staan wat tekeningen als handleiding. Maar op zich spreekt die voor zich voor de meesten onder ons waarschijnlijk. Alle onderdelen zitten op logische wijze apart of bij elkaar in plastic zakjes. Kijk gelijk de kunststof voorvelgen na op eventuele onregelmatigheden, hoewel die meestal goed van kwaliteit zijn. Maar je hebt ze nu toch los.
Wees voorzichtig als je de voorvelgen op de as gaat monteren. Dit ging behoorlijk stroef.
Handigste is om de eerste velg (zonder inlays) op een hard en recht oppervlak te leggen. Hierna de as erop zetten, eventueel de bovenkant van de as afdekken met een stukje hout of zo, en dan de as zachtjes in de velg tikken. Hierna de vooras met velg door de ophanging steken, auto op de zijkant zetten met gemonteerde velg aan de onderkant. Dan de andere velg eventueel afdekken en opnieuw voorzichtig op de as tikken. Je kunt rustig doortikken tot de velgen tegen de ophanging zitten. Door de velgen vervolgens tegendraads te draaien kun je hierna weer wat speling creren.Montage van de lagers, kroonwiel, achteras en velgen (sleuteltje wordt bijgeleverd) gaat verder prima
. Als je de motorhouder hebt nagekeken op gietrestjes en gemonteerd hebt kan nu de motor in de houder geklikt worden. Zorg dat je de motor eerst goed richting achteras drukt alvorens hem aan de achterkant naar beneden te drukken. Controleer hierna of de motor aan de achterkant ook goed ligt ingesloten in de v-vorm van de houder. Zo niet, de pootjes even goed aandrukken tot dit wel het geval is. Na montage van de sleper en het (zeer goed passende) schoentje kunnen hierna de motordraden aangesloten worden. De auto is dan, na aanbrengen van wat vet op de tandwielen en wat olie op lagers en motor, zo goed als klaar en wacht op montage van de body. Wees hier echter zr voorzichtig mee! De schroefsteuntjes van de body zijn nog niet voorgetapt! Dit moet je dus zelf doen, uitsluitend en alleen met behulp van de meegeleverde schroefjes!
Doe dit de eerste keer bijvoorbeeld terwijl de body op een kussentje ligt, niet gelijk op het chassis. Zorg in ieder geval dat je de body heel goed ondersteunt, want het vergt, zeker de eerste keer, behoorlijk wat kracht. En je voelt daarbij dat de body het zwaar te verduren heeft. Oppassen dus!
Ben je een beetje zeker van de zaak zou je de steuntjes heel even kunnen verwarmen alvorens het schroefje erin te draaien. maar alleen als je daar ervaring mee hebt! Draai de schroefjes niet helemaal aan, dat is niet nodig. Normaal komt de body er tenslotte nog tussen.
Als het gelukt is zeker de schroefjes nog een paar keer in en uitdraaien. Draai daarbij eerst linksom tot je een klikje voelt en dan pas rechtsom (Iets wat je eigenlijk altijd moet doen!).
Zo draait het schroefje steeds op dezelfde manier in de steun en voorkom je doldraaien.
Als het schroefje redelijk soepel draait kun je vervolgens de body veilig op het chassis monteren.


Tot slot
De remschijven en inlays kunnen zonder moeite en bijna zonder braampjes van het frame verwijderd worden. Eventuele restjes uiteraard met een mesje even verwijderen. De inlays kunnen eenvoudig met remschijf in de velg gedrukt worden. Wat mij betreft zelfs te goed. Ga je met de auto ergens anders dan alleen thuis racen, overweeg dan om de inlays met een beetje lijm te borgen of zo. Anders heb je kans dat je er n of meerdere kwijtraakt. Zou ook jammer zijn.
Als laatste kun je dan de bandjes monteren. En klaar is de Ferrari F40! En dan staat er, eventueel in de bijgeleverde kunststof opbergdoos, een slotcar om trots op te zijn hoor. Uiterlijk althans. Hoewel de F40 van Fly er, op een enkel klein detail na, op zich weinig of niets voor onder doet. Nou hebben die optisch ook het voordeel van een volledige bedrukking. Maar die uitvoeringen komen er van Slot.it waarschijnlijk ook nog wel. Over het rijden kan ik nog geen uitspraak doen. Dat zal in de loop van de week nog moeten blijken. Ondanks wat tegenslag heb ik daar toch wel vertrouwen in. Maar hij zal zich moeten bewijzen. En behoorlijk zelfs!  Want als vergelijk zetten we zijn directe concurrent op de baan. De F40 Racing van Fly. En daarvan wt ik al dat die het uitstekend doet op de clubbaan! De rijervaringen zal ik hier natuurlijk nog even aanvullen.
Dit om het verhaal over de Slot.it F40 kit ook helemaal compleet te maken. Tot snel dus!

Update 19-12-2008
Inmiddels hebben ij de Slot.it F40 getest, zoals aangegeven, samen met de F40 Racing van Fly. Daar had ik al wat ervaring mee op de baan. Persoonlijk vind ik de Fly een zeer aangename slotcar in gebruik. Hij is niet alleen snel, hij heeft ook een geweldige ligging op de baan, reageert goed op de regelaar zonder agressief te worden en remt ook nog prettige wijze.
Maar eerlijk is eerlijk, de F40 van Slot.it zette uiteindelijk van beide toch de snelste tijd op de klok.  Een zeer snelle tijd voor een "standaard"uit de doos wagen zelfs. Net onder de 9.7  seconden. De F40 van Fly had voor hetzelfde rondje n tiende seconde meer nodig.
Bij de Slot.it is het echter lastiger om die snelle tijden ook constant te draaien dan met de Fly.
De Slot.it F40 heeft een heftige acceleratie, hoge topsnelheid en forse remwerking.
Dat maakt hem zonder meer tot een zeer uitdagende auto. Maar wel n waar je sneller mee de fout in zult gaan als met de F40 van Fly. Die is, zeker in een (wat langere) wedstrijd wat meer vergevingsgezind van aard. Hierbij moeten we wel even vermelden dat de Fly beschikt over een verend subchassis. Dat heeft de Slot.it niet (standaard). Maar om gewoon eens even lekker te boenderen en op zoek te gaan naar de grenzen van de auto is de Slot.it F40 zonder meer een zalige slotcar. En met een beetje aandacht kan de "baanligging" zeker nog verbeterd worden.

Webtips

Importeur: Q.U.I.C.K

Fabrikant: Slot.it 


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
15 december 2008 - Copyright racebaan.com