HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST:  SLOT.IT McLAREN F1 LE MANS 1997 "GULF"


Soms zit je met smart te wachten tot een lang tevoren aangekondigde slotcar eindelijk beschikbaar is en verkocht wordt. Deze McLaren F1 van Slot.it, in de nog altijd bij velen populaire Gulf uitvoering is er daar n van. Helaas gebeurt het bij Slot.it wel vaker dat een model iets langer op zich laat wachten dan aangekondigd. Maar eerlijk is eerlijk, vaak heeft dat een legitieme reden zoals het oplossen van problemen die zich hebben voorgedaan tijdens productie. En dat siert Slot.it. Want als ze iets hoog in het vaandel dragen daar dan is het wel het leveren van kwaliteit. Dus ook deze vertraging zij ze vergeven. Bij deze. In ieder geval, sinds gisteren is de auto op de markt. Het model op zich is natuurlijk niet nieuw. De getoonde Fina uitvoering is n van zijn voorgangers. Hoe dan ook, de Slot.it McLaren is hier nog niet besproken en het uitbrengen van deze Gulf uitvoering is dan ook een prima gelegenheid om deze auto alsnog te doen. En met name ook om hem te laten zien. Want dt hij gezien mag worden is een feit!


Dit artikel bestaat vooralsnog dan ook grotendeels uit de nodige foto's van deze mooie slotcar.
Bij een eerstvolgende gelegenheid zal deze alsnog op de clubbaan getest. Dit allereerst op de gebruikelijke wijze, geheel standaard maar zonder magneet en met wat lood voorin. De Fina uitvoering was al even in gebruik als tuning project, maar dat is min of meer blijven liggen.
Die zal dan ook gaan dienen als sponsor... Na de eerste test zal deze Gulf uitvoering vervolgens  worden voorzien van een anglewinder subchassis. Met bijbehorende overbrenging uiteraard. Daarna zal opnieuw worden getest, waarbij verschillende motoren gebruikt zullen worden.
Ook gaan we eens bekijken of en zo ja hoeveel vering nog toevoegt aan het rijgedrag van de auto. Zo voor en na zullen deze bevindingen hier ook steeds worden toegevoegd. Eerlijk gezegd heeft al dat tunen en testen nog een ander doel. Zeer waarschijnlijk gaan we komend seizoen op de club een soort open Le Mans klasse rijden met als enige restrictie een vooraf bepaalde maximum snelheid. Voor de rest zal zo ongeveer alles worden toegestaan, uitgezonderd een metalen chassis. Je voelt het al aankomen; Als het lukt lijkt me dit een prima slotcar hiervoor! Maar goed, nog even niet te ver vooruitlopen op zaken, eerst even terug naar deze McLaren zelf. De auto ziet er zr gelikt uit. Zeker op de zwarte of grijze ondergrond van je racebaan, maar ook in de doos. En dat is maar goed ook, want een groot deel zal ongetwijfeld weer in de vitrine belanden van de vele verzamelaars. Want zowel verzamelaars van Slot.it modellen als ook verzamelaars van Le Mans autos en-of Gulf modellen zullen deze McLaren zeker aan hun collectie willen toevoegen. En we kunnen ze, ondanks het feit dat ze toch echt bedoeld zijn om mee te racen, daarin geen ongelijk geven. Veel meer woorden maken we er niet aan vuil, de foto's in dit artikel spreken boekdelen wat dat betreft toch? Maar ongetwijfeld zullen we dit model ook regelmatig op de racebaan gaan zien. Want, los van het feit dat de auto door zijn kleurstelling zelfs op de grotere clubbanen prima te volgen is, de rijeigenschappen van de Slot.it modellen worden door menig racebaanfan (terecht) zeer gewaardeerd. En dat de techniek altijd goed en betrouwbaar is (een enkel motortje uitgezonderd) is daarbij natuurlijk mooi meegenomen.


Bij het uitpakken waren we heel even bang dat er iets mis was met de auto. Onder de bodemplaat van de doos troffen we, naast de standaard extra meegeleverde set siliconenbanden, een extra chassis aan. Net als destijds bij de AEG uitvoering van de Sauber, waar toen het oog voor het schoentje bij productie wat te klein was uitgevallen. Deze vrees bleek al snel ongegrond.
Voor heb die het nog niet weten, Slot.it blijft doorontwikkelen. Zo hebben ze onlangs hun Evo 6 chassis uitgebracht. In het kort komt dat erop neer dat daarin een ander (offset) subchassis/motormount gemonteerd kan worden. Dat zit met zes schroeven vast in het chassis in plaats van met vier. Bovendien kan de motor daarin ook vastgeschroefd worden. De modellen die al aangekondigd en in productie waren gegaan voordat dit chassis beschikbaar was, waaronder ook deze McLaren, zijn nog voorzien van het "oude" chassis. Maar Slot.it zou Slot.it niet zijn als ze hun klanten hierin niet tegemoet zouden komen. Bij deze auto wordt dan ook het nieuws Evo 6 chassis gratis en voor niks meegeleverd voor hen die hun slotcar eventueel zo snel mogelijk willen "upgraden". Toch weer heel netjes van deze firma toch?! Om onze nieuwsgierigheid te bevredigen en op zoek te gaan naar de meerwaarde van deze vernieuwde techniek gaan we dit uiteraard ook zelf uitproberen in de toekomst. Eerst maar eens de vereiste onderdelen bij elkaar zien te krijgen.

 
Deze McLaren wordt geleverd met de offset inline motormount en offset kroonwiel. De rest van de techniek is vergelijkbaar met al hun andere modellen. Dat wil zeggen de motor met oranje endbell, voorzien van de dikke siliconen bedrading, metalen velgen achter en kunststof velgen voor.
Die laatste zijn eigenlijk altijd van dusdanige kwaliteit dat monteren van lichtmetaal voor min of meer een overbodige luxe is. Maar het mag natuurlijk wel. Verder zien we ook hier weer de smalle magneet net voor de motor. Uiteraard is er ook weer rekening gehouden met een gereserveerde plek voor hun verlichtingssetje of een digitale chip van Scalextric. Misschien ten overvloede, maar ook nu zit de body weer met twee schroeven  vast op het chassis. Een prima manier om de body iets te laten "zweven" ten opzichte van het chassis om frictie tussen beide te voorkomen.
Al met al bekende en bewezen techniek in een nieuw jasje. Met mogelijkheden voor meer...


Dit stuk over de McLaren van Slot zal in de toekomst nog enkele keren aangevuld worden. Dat zullen we dan ook even vermelden op de startpagina. Dan kun je desgewenst volgen wat er allemaal wordt veranderd en uitgeprobeerd als we op zoek gaan naar een geschikte combinatie van onderdelen om komend seizoen hopelijk met een geschikte slotcar aan de start te verschijnen. Tot slot nog een misschien overbodige opmerking; Mocht dit model je bevallen, wacht dan zeker niet te lang met de aanschaf ervan. Want de meeste modellen van Slot.it zijn snel uitverkocht. Dan moet je hem of te duur kopen via een of andere veilig of afwachten of Slot.it besluit dit model ooit nog eens opnieuw in productie nemen... Ik zou de gok niet nemen...


        Tips


      
Fabrikant: Slot.it

Bureaublad achtergronden;


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
12 maart 2010 - Copyright racebaan.com