HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


 
Test: SLOT.IT SET ROTHMANS PORSCHE'S 956  


Slot.It heeft, in navolging van andere merken, voor de eerste keer een set van 3 auto's uitgebracht. 
Een mooie en eigenlijk ook heel logische keuze na het reeds eerder uitbrengen van overige uit- voeringen van de Porsche 956 en ook de 962.
Terecht heeft Slot.it nu gekozen voor het ditmaal gelijktijdig uitbrengen van deze drie auto's in de zogenaamde Rothmans uitvoering. Porsche slaagde erin om in 1982 met deze geheel nieuw ontwikkelde auto's, eigenlijk min of meer tegen hun eigen verwachtingen in, direct plaats één, twee én drie te bemachtigen tijdens de 24-uurs van Le Mans. Een verpletterende overwinning voor Porsche en een prestatie waarin nog nooit eerder iemand was geslaagd! Ook de jaren erna was deze auto zeer succesvol.
Toevallig of niet, men zou geen teamorders hebben ontvangen en de auto's hebben allemaal een tijd aan kop gereden, maar de auto's kwamen ook binnen in de volgorde van de op de auto's aangebrachte nummers!
De Porsche 956 is reeds eerder getest, reden waarom we hier niet meer teveel ingaan op de techniek. De huidige modellen zijn inmiddels voorzien van zwart schoentje, beter voor de tijdregistratie...
Voor de uitgebreide test van deze porsche 956 klik hier.
  

      
DE VERPAKKING
Een set van drie auto´s past uiteraard niet in het standaard doosje. Slot.it heeft reeds eerder een nieuwe oranje kartonnen verpakking  met het opschrift "The Le Mans Winners Collection" uitgebracht. Dat was dus een voorbode van deze nieuwe verpakking, de grote uitvoering daarvan
Behalve het gebruikelijke slot.it-logo aan alle zijden van de doos (ja, ook aan de onderkant) heeft Slot.it  nu ook wat informatie omtrent de inhoud op de zijkanten gezet; De race, het jaar en de auto met de coureurs daarvan. Ook het internet adres staat ditmaal vermeld.
Als de doos wordt geopend stralen je drie mooie slotcars tegemoet, nog even afgeschermd door de bekende transparante deksel. Maar nog even geduld, eerst nog even de doos verder bekijken. Op het deksel vinden we, naar goed gebruik, weer wat informatie omtrent de racehistorie van deze wagens, enkele foto's van de posters van destijds, maar ook wat schetsen van de auto met de bijbehorende maten. De breedte van de wagens bedroeg volgens opgave 199 centimeter met een spoorbreedte van voor 164,8 cm en achter 154,8 cm. 
Voor ons leuk om te weten, dus gelijk maar eens even het deksel van de auto's en de digitale schuifmaat ter hand genomen. We meten exact 62,19 mm! Nu nog even een kleine rekensom om te weten of Slot-its maatvoering klopt. We nemen 199 cm x 10 = 1990 mm. Dat gedeeld door 32 = 62,19 mm. Perfect dus! 


 


ROTHMANS....???!!
We hebben het hier dus over de Rothmans uitvoering van de Porsche 956. Als je de auto's gaat bekijken valt dan ook direct op dat de naam Rothmans nergens te vinden is, behalve op de foto's aan de binnenkant aan de deksel. Overal op de auto zien we RACING staan. Bovendien zien we voor het eerst sinds heel lange tijd weer dat een slotcar (deels) voorzien is van stickers.
Foutje van Slot.it....??!!
NEEN, uiteraard geen foutje, maar onder andere een gevolg van allerlei regels en wetten! 
Sigarettenreclame op kinderspeelgoed is nu eenmaal een probleem. Slot.it heeft de oplossing gezocht in de manier waarop men ook in de wereld van bijvoorbeeld de Formule 1 dit probleem tackelt; Op de plekken waar normaal gesproken de merknaam staat iets anders verzinnen, maar het logo min of meer intact laten.
We hebben het dus echt over Rothmans, alleen op het eerste oog dus even niet zichtbaar.........
Voor de rest ziet deze beroemde uitvoering van de Porsche 956 weer gelikt uit. Zelfs aan de kleine details is weer gedacht, zoals bijvoorbeeld de reclame onder het koplampglas. Ook het feit dar de Stickers op de voorruit ook daadwerkelijk verschillend gekleurd zijn en de helmen van de coureurs verschillend zijn uitgevoerd, bewijst dat men weer een natuurgetrouwe auto heeft willen afleveren!  De verschillende inlays van de velgen is ook een leuk detail, maar roept wat vraagtekens op. Of dit historisch gezien wel helemaal correct is hebben we één, twee, drie, niet kunnen achterhalen....
Maar hoe dan ook, zeker met drie van deze auto's naast elkaar een strakke set om te zien. 
VERZAMELOBJECT
Slot.it maakt met deze set zijn eerste verzamelaarobject. Een en ander ziet er weer prima verzorgt uit, zoals we dat mogen verwachten. SLot.it berekend zijn meerkosten voor deze speciale ontwikkelde doos niet door naar de consument. Adviesprijs voor deze set ligt ergens bij 150 euro, niets duurder dus dan losse auto's.  Heel netjes en zoals we het ook graag zien.
Technisch zijn de auto's weer van hoge kwaliteit, dus ook zonder meer geschikt om zonder veel extra kosten te gebruiken. Of je hiervoor wilt of moet kiezen en de set aan wilt breken is, net als de vraag of je wilt/moet kiezen voor Rothmans reclame, aan iedere koper iets om zelf te bepalen.
De vraag is natuurlijk op welke wijze deze set straks de meeste waarde behoud. Bij het omtoveren van de reclame moet je wel voorzichtig te werk gaan om de originele decals niet te beschadigen! Eventueel de vooraf stickers verwarmen en lijmresten zonder bijtende middelen voorzichtig verwijderen is hier het advies.....DE RACEMOGELIJKHEDEN

De Rothman 956 van Slot.it behoort, zoals de andere uitvoeringen ook, tot de snellere Slotcars op de baan. In technisch opzicht is er in de auto nagenoeg niets veranderd. Waarom ook!? Het rijden met deze auto's was, is en blijft gewoon gaaf! Het is geen Slotcar voor gooi en smijtwerk, maar een echte endurance-auto waarmee je rondje voor rondje, in bochten
met een gedoseerde vinger aan het gas, heerlijk je gang kunt gaan. Een goede basis voor bijvoorbeeld de clubracers onder ons. Voor de wat kleinere thuisbaan is het misschien zinvol om een langzamer motortje te monteren of met 'n paar Volt minder te rijden. Voor de rest kun je, zeker met alle losse onderdelen die slot.it levert, met deze auto alle kanten op, zelfs nog omlaag. Er is namelijk een verlaagde achterbrug verkrijgbaar waardoor de auto achter nog wat gaat zakken.... Verder zijn er nog legio andere tuning mogelijkheden om ook in 1/32 met deze auto de nodige overwinningen te halen....

 Profiel:
Rothans Porsche 956 1982
Le Mans 1982
Nr's 1, 2 én 3...!

Webtips
Importeur: O.U.I.C.K
Fabrikant: Slot.it
Wat plaatjes 1/1
Feiten en cijfersHome
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
20 augustus 2005 - Copyright racebaan.com