HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: MAZDA 787B VAN SLOT.IT


Deze Mazda 787B van Slot.it is vers van de pers en hiermee pakken we de draad weer op.
Met dank aan de webwinkel Roerslot, die deze auto voor dit artikel ter beschikking stelde.
Deze Mazda is voor Slot.it de nieuwste telg uit de Group C klasse. Deze klasse is voor Slot.it een gouden greep geweest, wereldwijd wordt veel gereden met deze modellen, zowel thuis, op clubs, als in landelijke en zelfs internationale wedstrijden. Dat de uitstekende techniek en rijeigenschappen van Slot.it daarbij ook een grote rol spelen moge duidelijk zijn. En dan zijn er nog de nodige liefhebbers die deze modellen aanschaffen voor hun verzameling. Deze modellen zijn dan ook vaak snel uitverkocht, waardoor prijzen voor de liefhebbers vaak hoog oplopen, voor sommige modellen wel 200 euro en meer. Wil je deze auto gaan gebruiken zou ik zeker niet te lang wachten en er n (of meerdere) aanschaffen. Maar goed, eerst maar eens bekijken wt je dan koopt, ook niet onbelangrijk om te weten tenslotte. Geloof me, hij is het geld waard.

Deze Mazda als bureaublad achtergrond? Klik hier!

Eerst even iets over de geschiedenis van dit model. Slot.it heeft hun serie destijds "Le Mans winners" gedoopt. En dan is deze Mazda als model een logische keuze. Want ook deze "Japanner", maar dan in de versie die Slot.it nog zal uitbrengen, wist in 1991, met Johnny Herbert, Volker Weidler, and Bertrand Gachot achter het stuur, de 24H van Le Mans te winnen. De eerste en tot op heden ook de enige overwinning van een Japans auto merk van die befaamde race. En de enige overwinning ooit behaald met een zogenaamde wankel-rotatiemotor. De Mazda 787 was het jaar ervoor ontwikkelt, deze B uitvoering was daar een doorontwikkeling van. De auto had naar schatting ongeveer 700 paardenkrachten aan boord.
Tegenover al het geweld van bijvoorbeeld Porsche, Mercedes en Jaguar kwam men over het algemeen net iets tekort, maar met name wat betrouwbaarheid betreft liep men voorop.
De auto heeft de race volgens de gegevens gehaald met alleen een kappot koplampje en een uit voorzorg vervangen achterlager. Een bijzonder detail is dat Johnny Herbert op het laatst een dubbele stint heeft gereden en de auto naar de Finish heeft gebracht. Die heeft hij dus als nummer 1 gehaald, iets dat niet geldt voor het podium. Dat feest heeft hij vanwege ernstige uitdrogingsverschijnselen en opname in het ziekenhuis moeten missen. Een slechte portie spaghetti kreeg de schuld, maar zeer waarschijnlijk heeft men bij de laatste pitstop vergeten zijn drinkfles aan te vullen. Vervelend voor Johnny, maar de overwinning staat in de boeken tenslotte!
 Het model dat Slot.it nu uit heeft gebracht ziet er, zoals te verwachten valt, weer prachtig uit.
De opdruk, hoewel wat rustig en niet al te opvallend, ziet er strak uit. De uitvoering die Le mans heeft gewonnen, groen met oranje is het tegenovergestelde daarvan. Daar kun je op wachten als je een iets heftiger uiterlijk wilt. Toch valt er ook naar deze uitvoering prima te kijken hoor. Meest opvallend om te zien is dat de achterspoiler echt achter de auto hangt in plaats van erboven. Dat maakt het een ietwat kwetsbaar onderdeel op de baan. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat het over het algemeen wel meevalt met schade aan de Slot.it modellen. Mede ook omdat die niet al te snel uit de baan vliegen als er met beleid gereden wordt. En bovendien, wil je echt zuinig zijn op dat onderdeel, Slot.it levert gratis een (extra spoiler niet gespoten en van zachter materiaal) bij om te gebruiken tijdens het racen. Dit naast de gebruikelijke bijgeleverde set siliconen bandjes.
De inlays van de achtervelgen zijn ook bij deze Mazda weer erg mooi uitgevoerd, voor zien we dezelfde wielkappen die we al kennen van de Porsches. Meest kwetsbare onderdeel, de spiegels, zijn redelijk stevig uitgevoerd. Goede hoop dat ze de eerste uitvliegers ook wel overleven.
Maar goed, waar geracet wordt vallen stukken, het is nu eenmaal niet anders.....

Onder de body vinden we de overbekende techniek aan boord. De oranje endbell motor in inline opstelling met het gele (28 tands) kroonwiel in het subframe. Achter lichtmetalen velgen, voor kunststof op een starre as. Ook nu weer voorzien van prima bandjes. Hij kan dus zo de baan op samen met je eerdere Group C aankopen. In dit geval ligt de magneet trouwens tussen motor en achteras. Rij je met magneet moet je dat dus even afstemmen met je andere modellen of met de modellen van je andere tegenstanders natuurlijk. Over tegenstanders gesproken; momenteel is met bezig met het opzetten van een nieuwe (landelijke) competitie met deze Slot.it Group C wagens. Waarbij de auto's min of meer zo uit de doos gereden kunnen worden. En hoewel de races in de voorrondes per regio bij clubs verreden zullen worden, kunnen ook de thuisracers daar aan meedoen. Althans, dat zal de opzet worden. De wedstrijden zullen dan eindigen met een landelijke finale. Interesse? Hieronder vind je een link naar de voorlopige topic over dit nieuwe initiatief. Hou het in de gaten en heb je interesse geef je op! Als er meer nieuws is over die nieuwe competitie of hun eigen website lees je het uiteraard ook op deze site!

 
Aangezien we de Mazda "te leen" hadden hebben we er zelf niet mee gereden. Wel zijn we gisteren op de club getuige geweest van de eerste rondjes van deze Mazda. En dat was ff schrikken. Waar we normaal snelste rondetijden draaien van ongeveer 9,2 seconden werd er nu met deze 787B een ronde geklokt van maar liefst een 8,7 en een beetje seconden.  En dan te weten dat de auto van zichzelf maar ongeveer 72 gram op de weegschaal zet. Hij zit daarmee in de buurt van de Jaguar. Die hebben we destijds wel getest en was ook erg snel uit de doos.
De Mazda waarmee gisteren werd gereden woog, mede vanwege reglementen en verplicht strafgewicht zelfs een goeie 90 gram! Je snapt het al, de schrik zit er goed in bij de concurrentie....! Overigens, het was echt geen toeval, ook de tweede Mazda draaide zeer snelle rondetijden. Als dat zo blijft zullen er ongetwijfeld meer clubleden gaan overwegen om zelf ook maar een Mazda 787B toe te voegen in hun wagenpark! Men wil tenslotte wel bij kunnen blijven...
De Mazda heeft dan ook potentie genoeg om snel te zijn; de auto ligt lekker laag, het merendeel van het gewicht van de body ligt tussen de wielen, de body hangt nauwelijks over achter de achterwielen en is lekker breed en het is een Slot.it Group C natuurlijk.. Niet twijfelen, nu kopen!


        Webtips


        Winkel Roerslot

      Group C 32 competitie

           Importeur: Q.U.I.C.K

       
      
Fabrikant: Slot.it


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
1 oktober 2009 - Copyright racebaan.com