HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: PEUGEOT 406 COUPÉ VAN SPIRIT
Een verrassing deze Peugeot 406 van Spirit. In meerdere opzichten. We zullen het even nader toelichten. Allereerst ontvingen we dit testmodel vrij onverwacht van Fred Meijer van Q.U.I.C.K, importeur van meerdere slotracemerken. Het was al heel lang geleden dat we een model van Spirit mochten testen. Verrassing 1 dus. Onze dank is groot. En de auto zelf bleek ook een verrassing.  Daarover hieronder meer.
De 406 coupé heeft Spirit al langer in het programma. Maar dan in straattrim zeg maar. Dit model betreft de Peugeot 406 Silhouette, met een lekker uitgeklopte carrosserie. De auto oogt daardoor een stuk breder en duidelijk meer agressief. De plaatjes hieronder brengen dat prima in beeld. Bovendien is dit model voorzien van een aantrekkelijk uiterlijk in een knallende combinatie van blauw metallic met gifgroen. Het groen is vrij kunstzinnig aangebracht en daaraan is goed te zien hoe hoog de kwaliteit van de print is. Het ziet er zeer strak uit allemaal.


                            Deze Peugeot 406 coupé als bureauachtergrond? Klik hier!

Uiterlijk.

De auto heeft dus duidelijk verbrede wielkasten. De spiegels en spoiler zijn niet afneembaar maar zitten stevig bevestigd op de body. Die kunnen vermoedelijk wel tegen een stootje. En mochten ze toch een keer sneuvelen, ach, hij is tenslotte bedoeld om mee te racen...
Behalve de ruitenwisser zijn er verder geen uiterlijke details. De lichtunits zijn overigens netjes afgewerkt, geen gietresten te zien. Wat verder meteen opvalt is de motor onder de achterruit. Een lekker dikke V6 is daar zichtbaar aanwezig. Ook de stoel van de coureur is opvallend vormgegeven met een hoofdsteun die aan de zijkanten doorloopt tot zowat aan de ooghoeken. De cockpit is bij dit model beperkt tot deurhoogte, in tegenstelling tot de eerdere modellen. Die hadden nog een heel poppetje aan boord. Behalve een brandblusser verder geen details binnenin.
De wielkasten worden mooi opgevuld door de wielen en de auto ligt lekker laag op de weg. 
De techniek
Deze silhouette uitvoering wordt min of meer geleverd in race-trim. De kartonnen achtergrond in de doos geeft prijs dat dit model is voorzien van stalen gekalibreerde assen, een sport schoentje, een nylon kroonwiel, precisie lagers, een bronzen pinion en achtervering. Dat alles treffen we dan ook aan als we de twee schroeven losdraaien waarmee de body op het chassis bevestigd is. 
Zoals bekend zijn we daar altijd een voorstander van. Niet alleen handig als er snel gesleuteld moet worden, maar ook kun je door het ietsje losdraaien van de schroeven de body lekker iets laten wankelen op het chassis. Bijna altijd goed voor een wat betere wegligging van de auto.
De auto wordt dus standaard al geleverd met een aantal "getunde" onderdelen. Het is dan ook op zijn minst een beetje vreemd dat er toch kunststof velgen op de auto zijn gemonteerd.
Die hebben we dan ook even extra goed bekeken. Deze blijken in dit geval echter van goede kwaliteit, goed afgewerkt en goed rond te zijn. De (lage)banden sluiten goed strak om de velgen en met name het loopvlak van de achterbanden is standaard al vrij recht. Verrassing 2. Heel netjes Spirit. Dat is wel eens anders geweest!
Het chassis zelf is aan de onderkant trouwens matzwart uitgevoerd. Ziet er apart uit zo. Het chassis is vrij flexibel uitgevoerd, altijd goed voor een doorlopend contact tussen wielen en baan.
Vervolg
De vlag van het (niet verende) schoentje is diep en vrij lang en steekt aan de voorzijde zelfs iets over de basis heen. Uit de doos draaide het schoentje overigens erg strak en zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Na te testrit was dit echter vanzelf opgelost. Resultaat; een schoentje dat zonder enige speling zijn toch zéér belangrijke werk doet!
Bij de vooras zien we dat deze in onderste positie wordt ondersteund door nokjes op het chassis. Dit om de as op hoogte te houden. In de steunen voor de vooras zijn M2 schroefjes aangebracht. Hiermee zou je de as op een positie vast kunnen zetten. Maar dat heeft weinig zin. Het heeft met licenties te maken. Je kunt natuurlijk zelf voorzichtig met een 1,6 mm boortje een gaatje maken in de onderkant van het chassis, door de nokjes heen. Dan kun je de as nog wat verder omhoog schroeven zodat de auto nog lager in het slot valt. Als je dan toch bezig bent kun je eventueel gelijk iets doen aan de horizontale speling van de vooras. Die is eigenlijk net ietsje te groot.
Voor de motor vinden we een klein plat magneetje. Deze levert slecht 63 gram trekkracht. Geen baanklever en op zichzelf min of meer te verwaarlozen. Ware het niet dat de motor zelf ook de nodige magneetkracht levert. Dat bleek pas achteraf! Maar goed, de magneet verwijderen heeft niet zoveel invloed op het rijgedrag van de auto. Door naar de achterkant.Aandrijving
Achter de magneet, de motor in sidewinder opstelling. Dat was bij de eerdere Peugeots ook al het geval. Maar op zich is dit voor Spirit dus wel het eerste model met deze techniek. De motor is overigens van het model NC2,3 etc. dus makkelijk aan te passen als je dat zou willen. Op de as zien we het omschreven (smalle) nylon tandwiel. Deze draait overigens net langs het chassis.
Het plaatsen van een afstandsringetje is hier misschien een goed idee. De combinatie van motor en tandwielen draait overigens héél erg soepel, dat belooft veel goeds.
Dan de volgende verrassing. De as is als extra voorzien van een stopper om speling van de achteras te beperken. Dat zouden meer merken moeten doen! Achter de achteras treffen we de vering aan. Door middel van het los- of juist aandraaien van de schroeven  kun je de achtertrein naar wens in meer of mindere mate laten veren. En ook helemaal vastzetten als je wilt.
Kort samengevat is er beslist nagedacht over de techniek in dit model. Hoe jammer dan ook dat we toch nog even een kleine kanttekening moeten plaatsen. Eerlijk is eerlijk. 
Aandachtpunt
Tot onze spijt moeten we eerlijkheidshalve vermelden dat de kwaliteit van de motorhouder wat te wensen over laat. Zoals op de detailfoto's hierboven te zien is ligt de achterkant van de motor niet echt geweldig in de houder. Een lichte druk laat de motor al uit de houder schieten. Jammer en ook niet echt geweldig voor je tandwielen natuurlijk. Het lijkt allemaal een beetje kunstmatig te zijn aangepast. Of er achteraf wat ruimte is gecreëerd om plaats te maken voor de contactpunten van de motor. 
Schaf je deze auto aan moet je hier voor gebruik in ieder geval even aandacht aan schenken en het indien nodig even wat bijwerken. En daarna zekerheidshalve wat vastlijmen met lijmpistool is ook niet onverstandig. Of dit standaard is of toeval kunnen we hier helaas niet bepalen.
We hopen natuurlijk incidenteel, de rest van de techniek is prima doordacht zoals gezegd!
Nog even wat cijfers; De auto weegt in totaal 87 gram, 62 gram voor het chassis met onderdelen en 24 gram komt voor de body. De lengte van de auto is bijna 142 mm bij een breedte van bijna 63 mm voor en 64 mm achter. De auto heeft een lange wielbasis van 84 mm, wat ook op schaal altijd bijdraagt aan een rustig rijgedrag. De hoogte tot slot is 36 mm.


Testresultaten en conclusie.

We hebben de auto zoals gebruikelijk uit de doos getest. En dat was verrassing nummer zoveel! Ondanks dat de houder van de motor nog niet was aangepast is deze toch op zijn plek blijven zitten. Zowel met als zonder het extra magneetje is de auto erg baanvast. De aandrijving is van prima kwaliteit. Dit moge blijken uit het feit dat de auto aangenaam stil zijn rondjes draait
Een beetje vergelijkbaar met het (geringe) geluid dat de modellen van Carrera maken. Heerlijk!
Door de vrij grote magneetwerking van de motor zelf zit er maar ongeveer een seconde tussen het rijden met of zonder magneet. Jawel, we hebben inmiddels wat tijden geklokt. Binnen nu en een week gaan we dan ook de nieuwe pagina met testresultaten plaatsen.
De combinatie van velgen en banden blijken prima geschikt voor het werk wat ze moeten doen. De auto ligt zeer stil op de baan. De motor is een aanrader wat ons betreft. Deze hangt heerlijk aan het gas en je kunt met veel gevoel je rondjes draaien. Echt een auto om langzaam maar zeker op zoek te gaan naar de snelste ronde. De auto drift af en toe maar is daarbij zeer vergevingsgezind. Pas als je echt over de grens gaat verlaat het model de baan. Dit alles, in combinatie met een aantrekkelijk uiterlijk, maken deze Peugeot 406 coupé Silhouette van Spirit tot een heel aangename verassing en zorgt voor veel racebaanplezier. We gaan, na het nemen van wat tuning maatregelen, de auto zelf ook zeker gebruiken voor de vrije uurtjes op de club! 

Webtips

Importeur: O.U.I.C.K

Fabrikant: Spirit


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
23 oktober 2007 - Copyright racebaan.com