HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
DE TROBY COLLECTIE: EEN KLEURRIJK GEHEEL!
Veel verzamelaars van slotcars zitten met het probleem om een keuze te maken. De één kiest voor een themaverzameling (zie Le Mans 1970) of een sponsorverzameling (zie Gulf Racing). Maar verreweg de meeste verzamelaars kiezen voor een verzameling gebaseerd op een racebaanmerk. Natuurlijk is Scalextric onder de merkverzamelaars het populairste. Maar ook merken als Fleischmann, Carrera (met name Universal), Jouef en Marklin kunnen rekenen op een ruime belangstelling. In onze speurtocht naar Gulf opdruk kwamen we een aantal autootjes tegen van het vrij onbekende merk Troby. We hebben ons eens in dit merk verdiept. Niet dat de auto´s zo bijzonder zijn, maar juist omdat er weinig informatie over dit merk is. Grappig is dat ondanks het gebrek aan informatie met een vrij kleine inspanning toch een aanzienlijk aantal modellen van dit Franse merk zijn te bemachtigen. 
Modellen zijn onder andere een Gulf Mirage, Lamborghini Miura, Porsche 917/10 maar ook een Renault Elf en een dramatisch werkend bestuurbaar systeem. 
SLOTLESS
Het bestuurbare systeem van Troby, wat sterk lijkt op het Servo systeem van Carrera, stond onder de naam Slotless in de winkels. Het functioneert echter nauwelijks en veel van deze sets zullen vroegtijdig in vuilnisbak of op een zolder zijn beland. De gewone slotcars van Troby rijden voor auto´s uit die tijd nog redelijk goed. Er zijn nog veel mint exemplaren te bemachtigen en de bandjes zijn na 30 jaar soms verbazingwekkend goed. Opmerkelijk detail aan de meeste Troby modellen is de extra geleidepin aan de achterzijde van de auto. De modellen van Troby zijn verder zeer eenvoudig uitgevoerd en iedere vorm van detaillering ontbreekt. De meeste auto´s zijn in felle en primaire kleuren uitgevoerd en dat maakt een Troby verzameling tot een kleurrijk geheel. Dit merk was dus vooral bedoeld om mee te spelen, maar een aantal modellen zijn een leuke aanvulling op thema- of sponsorverzameling. 
Hieronder een sfeerimpressie van een aantal Troby producten. Het verschijnsel van dit merk is hierbij belangrijker dan de schoonheid van de modellen en kleurrijk is het zeker!

FOTOGALERIJ TROBY
(klik op de foto's voor een grote weergave)


Slotless startset

Slotless Startset

Slotless Alpine

Regelaar (Slotless)

renault Elf (Slotless)

Lamborghini Miura

Gulf Mirage

Gulf Mirage

Porsche 917/10

Porsche 917/10

Porsche 917/10

Chassis

Verpakking

Extra pin

Slotless geleiders

Transformator
OOK TROBY VERZAMELAAR?
Troby had naast de gebruikelijke schaal 1:32 enkele 1:43 startsets in haar programma. Verder heeft Troby ook modeltreinen gemaakt. Deze waren zowel qua techniek als detaillering een stuk beter dan de racebanen. Verzamel je zelf ook Troby? Laat het ons gerust weten en stuur eens een mailtje.
Zijkant verpakking Troby auto
Home | Testbank | Verzamelen | Reportages | Sitemap | Mail
25 oktober 2003 - Copyright racebaan.com